1/13

Photo Credit: Amit Geron

This home resembles a musical fugue; a solitary subject is introduced, where upon it is repeated while the original subject is developed and elaborated. Similarly, the detailing of the Teak construction are picked up in the concrete, then in the light and shade, then in the shadows that are cast and finally in the strips of view that are revealed through the various openings. This home is a product of particular clients rather than a unique location. The building is highly crafted and detailed. There is an obsessive attention to  joints both in the wood and concrete. In order to design this home it was necessary to fly to Bangkok and Chang Mai, inspect timber mills and carpentry workshops and instruct Thai craftsmen (in Italian) on how to prepare the timber strips for on-site assembly. The shuttering of the fair-faced concrete was particularly ambitious. This home was designed for a young family, the spaces neatly packed into the clear contours of the building. From the street only the floating wooden box is visible. The issues of openness and privacy are addressed through the contrast between the transparent and public ground floor and the highly private wooden first floor. It was completed in 2001 by Asaf Gottesman. 

TEAK TAK

WHAT

Residential

650 SQM

WHO

A. Gottesman Architecture

WHERE

Kfar Shmaryahu, Israel

 

WHEN

Completed 2001